top of page

סיליבוס  חינוך פיננסי

 

חינוך פיננסי או אוריינות פיננסית, הוא תחום העוסק בהבנת מעורבות הכסף בתחומי חיים רבים ופיתוח המיומנויות להתנהל נכון עם כסף ולקבל החלטות מושכלות לגבי השימוש בו.
שילוב החינוך הפיננסי מהווה חלק מרכזי ממטרות תכנית ההכשרה של התלמיד לחיים בחברה האזרחית בישראל ובכלל. בתכנית עוסקים בבניית  סדרי עדיפויות וקבלת החלטות של הפרט, המשפחה והקהילה, צרכנות נבונה, חשיבות החיסכון, מחירה האקולוגי של תרבות השפע והצרכנות, היכרות עם מוסדות וגורמים הפועלים בשוק הכלכלי והחברתי. 

 

התוכנית מורכבת מעשרה נושאים כמו תקציב אישי ומשפחתי, צרכנות נבונה, חיסכון ושוק ההון. התכנים נבנו בשיתוף פעולה בין מט"ח - מרכז טכנולוגי חינוכי הפועל עבור משרד החינוך - לבין המועצה הישראלית לצרכנות וכן בסיוע כמה כותבים חיצוניים שנבחרו.

השיעורים כוללים תרגול בסביבות מתוקשבות - המבוצעים על גבי המחשב האישי של התלמיד. בשעורים ותרגולים אלה נדרש התלמיד לבצע משימות המאפשרות לו לתרגל ולהעמיק, ולקבל חומר נוסף כמו סרטוני וידיאו קצרים בני 3–6 דקות הקשורים לנושא הנלמד. כדי לבצע את השיעורים המתוקשבים מתחבר התלמיד לאינטרנט בביתו באמצעות שם משתמש וסיסמה.

 

המטלות שמבצעים התלמידים בסביבות המתוקשבות משלימות את החומר שנלמד בכיתה, ומאפשרות למורה לקבל תמונת מצב עדכנית על הבנת התלמידים את החומר. כך יכול המורה לחזק את הבנת התלמידים בנקודות הבעייתיות.

 

השיעור כולל הצגת נושא הלימוד ומלווה בהסברים ויזואליים כמו טבלאות וסרטונים, כשהחומר הנלמד מתחבר למציאות היומיומית שלהם. המטרה של התכנית היא להעניק להם כישורי חיים בתחום הצרכנות וההתנהלות הפיננסית, ולפתח חשיבה ביקורתית בכל מה שקשור לתכנים פרסומיים ושיווקיים

.

המשימות המתוקשבות שמבצעים התלמידים בבתיהם דורשות לעתים גם את מעורבות ההורים, (למשל כשמדובר בשיעור העוסק בתקציב המשפחתי). התלמידים לומדים נושאים כמו קביעת סדר עדיפויות לגבי הוצאות, בחירה ויתור ויצירת אלטרנטיבות של הוצאות זולות יותר. "חלק מהעניין בשיעור הוא שהתלמידים מקבלים התבוננות ביקורתית יותר על ניהול הכספים שלהם ושל המשפחה. הם מתחילים להבין לא רק את הצד של החברים אלא גם את הצד של ההורים, את ההוצאות המשפחתיות והחשיבות של ניהול תקציב משפחתי.

 

מרכיבי למידה והערכה :

  • נוכחות: על התלמיד להקפיד להגיע לכל השעורים – עיוני ומעשי כאחד. (10%)

  • מטלות כיתה: לבצע את המטלות על פי הנחיות המורה, לעמוד בזמני ההגשה, ולהשתדל להתקדם בקצב הלמידה של הכיתה. (30%)

  • מבחנים בחנים ותרגילים: על התלמיד לגשת למבחנים ולבחנים במועד שנקבע על ידי המערכת. (50%)

  • התנהגות כללית ותפקוד לימודי : על התלמיד לנהוג ביחס של כבוד וסובלנות לסובבים אותו מורים ותלמידים, הכנת שעורים ועבודות בית (10%).

  • התלמיד יגיש בסוף השנה מטלה שתרכז את הנושאים השונים במהלך הלמידה.

  • ציון המטלה בשקלול עם הציון השנתי, יהווה חלק מציון הסיום בהשכלה כללית במשה"ח.

bottom of page